Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

“No volem estar sols” Abordem la soledat no desitjada

29 setembre , 2022 @ 16:30 - 20:30

No volem estar sols

Vivim en una societat cada cop més longeva. La població de més de 65 anys ha augmentat de manera progressiva i constant en les darreres dècades i ho continuarà fent en el futur. Segons la projecció que fa l’Institut d’Estadística de Catalunya, l’any 2030 gairebé una de cada quatre persones formarà part del col.lectiu de gent gran.

Amb l’allargament de l’esperança de vida, cada cop hi ha més persones que viuen la vellesa en soledat. Es evident que aquesta realitat planteja noves necessitats a les quals cal aportar solucions. La Covid 19 ha suposat un augment d’aquesta soledat no volguda i ha evidenciat el grau de vulnerabilitat de les persones amb edat avançada. De fet, els estudis indiquen que les persones amb manca de connexions socials tenen un major risc de mortalitat i que el risc associat amb l’aïllament social i la solitud és comparable amb els factors de risc de mortalitat com el sedentarisme, l’obesitat o l’abús de substàncies.

La soledat no volguda requereix una intervenció urgent. Amb aquest propòsit, des de les presidències de la Fundació Amics de la Gent Gran, la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia i del SeniorLab, neix la idea de posar-ho en comú entre diversos agents que vivim aquesta inquietud. La reflexió compartida ens permetrà suggerir vies per a la conscienciació i, fins i tot, seguint models desenvolupats en altres societats europees, proposar-nos impulsar, des de la base, un moviment unitari de solidaritat contra les soledats.

Cal que compartim què ens remou, què ens preocupa i quin és el canvi que ens agradaria provocar. Cal que parlem de quin escenari somiem i quines coses podem fer per apropar-nos a aquest somni. Es tracta, al cap i a la fi, d’activar que des de la comunitat estiguem atents per a detectar, generar consciència col·lectiva, abordar i aportar solucions.

Sabedors que existeixen diverses iniciatives enfocades a lluitar contra aquesta situació, el que pretenem amb aquesta convocatòria és generar xarxa amb totes les entitats i associacions que treballen en aquest sector i, fruit de la conscienciació, sumar-ne moltes més. A la vegada, aconseguir una major implicació de l’administració. Tot plegat per optimitzar els recursos que permetin detectar necessitats i fer emergir respostes adequades.

En definitiva, es tracta de crear un espai de trobada on, seguint la metodologia dels Laboratoris d’Innovació Ciutadana, actors diversos explorarem la soledat no desitjada des de la reflexió, l’experimentació, la cocreació i el prototipatge d’idees per a un correcte seguiment, control i suport a les persones grans sense companyia.

El diàleg ens permetrà aprendre i obtenir una visió col·lectiva del potencial que tenim per poder treure’n el màxim rendiment, per posar damunt la taula el que podríem arribar a fer perquè la vellesa no serveixi només per anar posant anys a la vida sinó per posar més vida als anys

Mostra els detalls

Data:
29 setembre , 2022
Hora:
16:30 - 20:30
Categoria d'Esdeveniment:

Organitzadors

Seniorlab
Fundació amics de la gent gran
Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia

Recinte

FiraReus, Centre de Fires i Convencions
Av. de Bellissens, 40, 43204 Reus, Tarragona
Reus, Tarragona 43204 Espanya
+ Mapa de Google
Visualitza el lloc web de Recinte